Sjamanisme

Sjamanisme

Een oproep om je te verbinden met het leven.

Het was een uur of vijf, op een zonnige middag in augustus. Ik wandelde in de bossen van het nationaal Park Dwingelerveld. Het was stil en warm. Het bos opende zich voor mij, al mijn zintuigen stonden op scherp. Ik voelde de levensstroom van de bomen in en om me heen. Nog meer dan dat, ik was één met het bos, er was geen verschil meer tussen het bos en mij.

Daar in dat bos in Drenthe begon mijn sjamanistische reis. Deze eenheidservaring liet me op mijn grondvesten schudden. Het was een mystieke belevenis die mij bewust maakte van onze verbinding met alles wat leeft. Ik wist dat ik deze ervaring niet mocht negeren. Omdat de verbinding met de natuur de basis van het sjamanisme is, besloot ik dit pad te onderzoeken. Het bleek een pad van heling en innerlijke ontwikkeling te zijn. De sjamaan in mij werd wakker. Ik volgde cursussen kernsjamanisme bij Joke van Koningshoven en kreeg individuele begeleiding  en een trominwijding van de klanksjamaan Roos Renckens. Deze sjamanen hebben me geleerd hoe ik anderen kan helpen en hebben me bekrachtigd om sjamanistisch werk te doen.

Wat is sjamanisme en wat doet een sjamaan?

Oorspronkelijk komt het woord sjamaan uit Siberië en betekent het ‘iemand die weet’. In een traditionele sjamanistische cultuur had de sjamaan de taak om hulp te bieden bij problemen, ziekte en sterven. Het begrip sjamanisme verwijst naar rituelen en praktijken die gebaseerd zijn op de aanname dat er naast de alledaagse werkelijkheid ook een niet-alledaagse werkelijkheid bestaat die bevolkt wordt door geesten en onzichtbare krachten. In hedendaagse taal kun je het een ‘energieveld’ noemen. Een sjamaan bemiddelt tussen beide werelden door in trance ‘op reis’ te gaan. Lees hier ook meer over in dit artikel dat ik voor The Optimist schreef.

De balans herstellen

Het hedendaagse westerse sjamanisme is zeer divers. Er wordt gebruik gemaakt van traditionele en nieuwe rituelen uit alle windstreken. Voor veel mensen is sjamanisme een spiritueel pad dat hen helpt zich opnieuw te verbinden met de natuur en om bezieling te ervaren. Voor mij is het sjamanisme een weg gebleken waarin ik mijn intuïtieve talent voluit kan benutten om anderen te ondersteunen bij hun leven. Het is een pad van het hart die er op gericht is de balans te herstellen.

Sjamanisme in Amersfoort

Wil je zelf ervaren wat sjamanisme voor jou kan betekenen? Maak dan een afspraak voor een sjamanistisch consult of doe mee aan een workshop.